Schack online

Schack är ett av de äldsta spel som fortfarande spelas aktivt av en stor mängd människor. Även om det hela har förändrats lite, i och med att datorer börjat närma sig den nivå där de kan besegra mänskliga stormästare, så fortsätter det att vara ett populärt spel. Även om en dator, teoretiskt sett, är en bättre motståndare, så är det betydligt roligare att spela – och vinna – mot en mänsklig motståndare. Varför det är på det viset är svårt att säga; möjligen är det en form av skadeglädje. En dator har ju inga känslor, och bryr sig inte det minsta om utifall den vann eller förlorade.

Men detta hindrar inte att man kan använda datorer för att spela schack över nätet, mot riktiga mänskliga motståndare. För ett problem med att vara schackentusiast är att det kan vara svårt att hitta motspelare när andan faller på. En schackklubb kan hjälpa, men kommer ju inte alltid att vara tillgänglig, och familjemedlemmar tröttnar snabbt på ens tjat om att spela ett parti. Men det finns en mängd olika schacksajter, där man kan spela mot människor från hela världen. De allra flesta av dessa är helt gratis, och kräver bara att man registrerar sig så kan man sätta igång att spela.

Dessa schacksajter anordnar också då och då olika mästerskap, som kanske inte riktigt kan mäta sig med VM, men ändå kan vara spännande och roliga att delta i. Att spela schack online kan vara närapå lika roligt som att spela det i verkliga livet. Dock, det kan finnas ett visst problem i och med att man inte ser den man spelar mot. Teoretiskt sett kan dessa då använda sig av olika hjälpmedel, som schackprogram, för att få ett övertag. De flesta är dock inte så barnsliga att de måste visa sin överlägsenhet genom att fuska i schackspelande på nätet så det är definitivt värt att prova på om du inte gjort det förut.